Verander je manier van doelen stellen als jij je leven wilt omgooien…

Terug naar overzicht

plannen en organiseren

 

Voor zolang ik mij kan herinneren leef ik op gespannen voet met het thema doelen stellen. Net als iedereen ben ik door mijn ouders beïnvloed met hun overtuigingen in doelen stellen zoals; kies een baan voor je leven, ga trouwen, krijg kinderen, organiseer je leven, begin op tijd aan je pensioen opbouw, en doorleren om een goede baan te krijgen. Door deze manier te volgen heb ik achteraf gezien zaken moeten laten gaan of zoals je wilt moeten opofferen om mijn gestelde doelen te halen. Dat waren soms pijnlijke besluiten… Het is mijn overtuiging dat ik er niet minder of slechter van geworden ben. Ik ben alleen benieuwd hoe het gelopen zou zijn als ik destijds gekozen had voor mijn eigen manier en weg. Wanneer ik terugkijk was ik niet echt blij en gelukkig. Dus dat had misschien anders geweest….

Uiteindelijk werkte het niet meer voor mij…

Ergens rond mijn 17e levensjaar heb ik het besluit genomen om mijn manier te volgen. Dat was een heftige periode waarin jezelf gelukkig voelen even nergens te bekennen was. Wanneer je door omstandigheden het huis uit vlucht en jezelf voor de leeuwen gooit leef je je leven van dag tot dag en soms van uur tot uur. Je hebt geen tijd om stil te staan bij de vraag of jij je gelukkig voelt. Je kunt je voorstellen dat ik bezig was met overleven en zeer snel volwassen worden. Werk zoeken, huur subsidie regelen, verzekeringen, huisraad kopen, bij de gemeente aankloppen, woning zoeken etc. etc. Geluk of blijdschap bestond voor mij toen uit vrienden die klaar stonden om mijn te helpen.

Wat veranderde er in het stellen van doelen en daarmee in mijn leven?

Doordat ik op mijzelf aangewezen was, werd ik ineens ook in staat geteld om stap voor stap mijn eigen doelen te bepalen. Natuurlijk zaten daar een aantal doelen bij die ik overgenomen had van mijn ouders. Doelen die zorgen voor je eerste levensbehoefte zoals veiligheid creëren in de vorm van geld hebben om rond te komen in het leven. Nadat deze primaire zaken geregeld waren kon ik mij voorzichtig focussen op doelen die mijn leven hopelijk kleur zouden geven. Opleiding volgen, rijbewijs halen, mijn hart volgen door een baan te kiezen wat ik leuk vond in plaats van wat er uit een beroepskeuzetest kwam. Ik merkte aan mijzelf dat ik langzamerhand meer blijdschap en plezier kreeg in mijn leven.

 

Betekenisvol leven doe jezelf

Je leven zelf invullen

Bottomline van dit verhaal?

Wanneer jij als mens het lef hebt om daadwerkelijk voor jezelf te kiezen wordt je daar uiteindelijk ook voor beloond. Het is geen makkelijke weg, dat zal ik als eerste beamen. Het is zeker een zeer waardevolle weg. Wanneer je voldoende steun van bijvoorbeeld vrienden of kennissen om je heen hebt is het meer dan goed te doen en raad ik het je aan om gewoon de stap te zetten. Want dat is uiteindelijk het enige wat er voor nodig is.  GEWOON DOEN… 

 

Met passie en plezier,

Marcel Derksen

Wij maken gebruik van cookies

Maar enkel van functionele cookies om de site beter te laten presteren. Benieuwd hoe wij omgaan met jouw privacy? Lees hier ons privacy statement