Moedige mensen hebben vier dingen gemeen

Terug naar overzicht

Durf, lef en moed zijn synoniemen voor vrijheid gevoel…

 

Mensen die durven, lef tonen en in andermans ogen moedig zijn beschikken allemaal over de volgende vier kwaliteiten;

 • Ze overschreeuwen zichzelf niet
 • Ze zijn zeker niet de sterkste van allemaal
 • Ze hebben geen leuk of voorbestemd leven
 • Ze nemen niet bij voorbaat onnodige risico’s

Sommige mensen lijken dit van nature te hebben. De guts om gewoon te doen wat er in hu opkomt, handelen vanuit hun innerlijke weten. Zij gooien zichzelf voor de spreekwoordelijke leeuwen omdat ze de overtuiging hebben dat wat ze doen goed is voor hun.

Wat maakt deze mensen dan moedig?

Om moedig te zijn heb je het lef of de vaardigheid nodig om te doen wat je angstig vindt om te gaan doen. Dat is simpel toch? Of toch niet? We worden niet geboren met deze kwaliteit, we leren het niet op school. Soms weten we het zelfs een groot deel van ons leven niet dat we dit hebben, totdat we getest worden. – momenten dat je absoluut geen keuze hebt –

Moed kan niet gemeten worden… Goed nieuws.. er kan wel aan gebouwd en gewerkt worden. Hoe je dat doet? Creëer de overtuiging dat jij een leven leidt zonder beperkingen zoals; angst – oordeel – falen – bespottelijke opdrachten.

Een overtuiging die naast en met angst leeft in plaats van ernaar te streven het volledig uit je leven te bannen.

Moed en lef zijn enorm persoonlijk. Deze zaken kunnen absoluut bijdragen aan te gekke ontwikkelingen die wijd verspreid de wereld overgaan. Maar even zo goed gewoon in je naaste omgeving blijven. Voor de meeste mensen onder ons blijft het vaak bij leren omgaan met je eigen stress, angsten, uitdagingen en trauma verwerken. Misschien herken je deze items;

 • Je eerste blog over jezelf schrijven en ook publiceren
 • Opkomen voor iemand die gepest wordt
 • Je ouders vertellen dat je bi seksueel bent
 • Weer starten met daten, nadat je de liefde van je leven verloren hebt en daarmee het vertrouwen in relaties
 • Een gloedvolle presentatie geven op je werk
 • Een betekenisvol leven proberen vorm te geven ondanks pijn of chronische ziekte
 • Stoppen met je baan, wanneer je beseft dat je er 101% in opgaat en geen tijd hebt om te leven

Moed of lef hebben betekend voor ieder mens weer wat anders. Wanneer je opzoek bent naar de rode draad die de overeenkomsten met elkaar verbind, dan zijn er een paar simpele zaken die je hierbij ondersteunen. Lees hieronder mijn beeld hierbij.

Vier zaken die echt moedige mensen gemeen hebben

Buig nooit je hoofd. Kijk met je hoofd recht omhoog de wereld in. Waar je ook bent, wees er volledig.

Moedige mensen hebben dezelfde angsten en zorgen als ieder ander mens. Zij hebben uit hub verleden geleerd wie ze zijn en waar hun kennis en vaardigheden liggen en vertrouwen daarop. Zij laten zich niet afleiden door wat anderen ervan vinden of door plotselinge veranderingen in hun omgeving zoals relatiebreuken en dergelijke. Ze blijven niet in het verleden hangen, maar verstaan de kracht van het leven in het NU. Ze handelen direct vanuit het weten wat ze willen, wat ze kunnen en wat het hun oplevert om dit te zo te doen.

Wees bereid om de veilige kust uit het oog te verliezen…

Onzekerheid is de nummer één voedingsbodem voor ongerustheid. Wanneer wij geen controle hebben of gevoel van controle loert er ongerustheid om de hoek. Wanneer je daar niets mee doet slaat dit vrij snel om in onzekerheid en paniek. Moedige mensen hebben niet de behoefte om in controle te zijn. Ze hebben geen vaste grond onder hun voeten nodig om hun leven inhoud te geven. Moedige mensen zijn in staat om de veiligheid van de kust los te laten bij het zwemmen om hun dromen waar te kunnen maken. Ze leven hun leven vol een zonder beperkingen.

Moedige mensen raken niet verward door wat anderen denken of vinden.

Mode ontwerper Coco Chanel zei ooit; De meest moedige daad van een mens is voor jezelf blijven denken, het liefst hardop.

Je omgeving leeft op verwachtingen. Voldoen aan deze verwachtingen is de weg van de minste weerstand. Het is ook de weg van de start in het niet luisteren naar je lichaam en uiteindelijke gevolgen daarvan. Wees gerust, dit is vrij normaal menselijk gedrag. Nu je dit weet heb je de keuze om hier wat mee te doen of door te gaan op de weg die je nu volgt. Beide keuzes zijn goed en hebben gevolgen. Je weet nu welke gevolgen je op je bord krijgt en waar je mee om hebt te gaan….

Moedige mensen laten hu omgeving zien wie ze werkelijk zijn. Geen verborgen agenda’s

Je zult geen moedige mensen tegenkomen die zichzelf verschuilen achter maskers. Ze kennen weinig angst om zich kwetsbaar op te stellen, om hun schild te laten zakken naar de mensen die ze vertrouwen en het risico nemen met mensen die hier misbruik van maken. Zij zetten hun dromen niet in de koelkast omdat hun ideeën als vreemd beschouwd worden, of dat er om gelachen wordt. Zij leren met hu angsten om te gaan om uiteindelijk met de mensen om hun te kunnen zijn die hun versterken.

Een kennis van mij heeft jaren geworsteld met identiteit vanuit het niet thuisvoelen in het lichaam en hierover naar buiten te kunnen en durven treden. De keuze om een man te worden, hormoon behandelingen te volgen, operaties te ondergaan, vrienden te verliezen en dergelijke is gemaakt vanuit een diepe wens. Nu voldaan is aan deze diepe wens is zijn leven niet opeens een stuk makkelijker geworden. Er zij nog steeds moeilijke dagen. Wat er veranderd is? Hij voelt zich authentiek, werkelijk zichzelf. Zijn omgeving weet duidelijk wie hij is. En het meest belangrijke van alles, hij weet zelf wat hij wil en kan doordat hij zijn gevoel gevolgd heeft door dik en dun. Dat is een onbetaalbaar cadeau.

Marcel Derksen

 

 

Wij maken gebruik van cookies

Maar enkel van functionele cookies om de site beter te laten presteren. Benieuwd hoe wij omgaan met jouw privacy? Lees hier ons privacy statement