Kennis die nuttig is als je 20 jaar bent…

Terug naar overzicht

Als jij in je 20 jaren deze tien dingen doet, vlieg je in de jaren dat je veertig en ouder bent….

 

Wanneer je ouder bent dan 40 jaar, begrijp je wat ik zeg…

Ik heb geen idee voor wie ik dit schrijf,  misschien wel voor niemand. Ik ben inmiddels de vijftig gepasseerd en schrijf dit vanuit eigen ervaring(en)

Wanneer jij rond je twintigste levensjaar bent lijkt de wereld wijd open voor je te liggen, ondank dat diezelfde wereld soms vreemd en frusterend kan zijn. Je bent niet bezig met de vraag hoe jij je leven goed kunt invullen voor de komende 20 jaar. Dat is van latere zorg, toch?

En dan opeens ben je 40 jaar en dagdroom je over hoe het geweest zou zijn als je de kennis die je dan hebt op je 20e jaar zou hebben gehad. Wat zou er dan anders zijn?Je beseft je ook dat wanneer je het geweten had, jij de onbedwingbare  behoefte had om het zelf te ontdekken in die tijd van je leven.

De waarheid is dat de lessen die wij leren door ons leven te leven altijd persoonlijk zijn. Persoonlijk omdat ze voor het grootste deel gebaseerd zijn op onze misstappen en overwinning die we meemaken. Maar er zijn een paar kleine zaken die eigenlijk op de lijst van ieder persoon staat wat hij of zij tegenkomt. Hier zijn ze….

pexels.com – meruyert-bissimbay

 1. Jouw dromen uit je kindertijd zijn waarschijnlijk een val

  Toen ikzelf jong was las ik een quote van de Duitse schrijver von Schiller die zei; “blijf vasthouden aan jouw jeugddromen” Het is een mooi quote en heeft mij richting gegeven in wat ik wilde gaan doen. Nu doe ik heel wat anders. Is het een val? Nee, niet echt, wat ik ermee wil zeggen is dat je er niet teveel aan vast moet blijven houden. Flexibel zijn en kunnen meebewegen wat er op je pad komt en. hiermee experimenten geeft een betekenisvol leven en het gevoel dat je leeft.

 2. Sparen heeft psychologische en financiële voordelen.

  Wanneer je arm bent richt jij je leven anders in dan wanneer je meer dan voldoende geld op de bank hebt. Hoe raar het ook klinkt geld remt je creativiteit en oplossend vermogen. Natuurlijk.. ik ben de eerste die zl zeggen dat het hebben van geld een heerlijkheid is en zeker  ook gemakkelijk. Maar het daagt jouw niet uit. Vind hierin een balans, zodat je af en toe even kunt uitblazen en van je gespaarde geld kunt genieten.

  3. Hou van je moeder maar leef niet haar leven!

  Onlangs sprak ik iemand die zijn baan als advocaat niet meer kon waarderen. Het was een dochter die was opgevoed door haar moeder die tevens advocaat was. Zij had hetzelfde beroep als haar moeder gekozen haar moeder trots op haar te laten zijn en te laten zien dat ze financieel onafhankelijk was. Het was indirect dus de angst van de moeder die zij hier inloste. Wat ze niet had gedaan was luisteren naar wat ze zelf wilde.

  1. Plannen hebben voor je leven is goed. 

  Het is goed om plannen te maken die je leven richting geven. Het geeft je focus. Ik ken maar heel weinig mensen die zich strak aan de plannen hebben gehouden en iet gedwongen zijn om er vanaf te wijken omdat het leven zeg maar anders besloot. Wees toegewijd en verlang naar verbetering maar blijf altijd in staat om te veranderen indien dit nodig is.

  De indianen hebben hiervoor een mooi gezegde; Stay light at your feet.

  1. Jouw carriere is een onderdeel van je leven en niet andersom.

  Een mooie en succesvolle Carriere is fijn om te ervaren. Onderzoek of jij niet de persoon bent die een beroeptitel als managing director of iets degelijks nodig heeft om goed te kunnen functioneren in de wereld. Uiteindelijk is er niemand geïnteresseerd  in wat je functie was en dat je daar 80 uur per week aan bestede en daarmee succesvol werd en gerespecteerd. Ben je leuk om mee te praten tijdens bijvoorbeeld een happy hour of in andere omstandigheden. Wees eerst iemand als mens.

  1. Vriendschappen hoeven niet voor altijd te gelden….

  Sommige vriendschappen duren een jaar waar andere 35 jaar duren. Mensen ontmoeten elkaar en blijven een poosje bij elkaar als vrienden of soms in relaties. Wanneer de magie of zoals je wilt er niet veel geheimen meer voor elkaar zijn zoeken wij als mens naar nieuwe uitdagingen om te groeien.

  1. Mensen die “cool” zijn op hun twintigste zijn vaak nog niet volwassen op hun dertigste.

  De mensen die wild, gek en sexy zijn rond hun twintigste zouden een rode alarm sticker mogen dragen wanneer je aan daten bent. De meesten van hun blijven in die cirkel ronddraaien met alle gevolgen erbij. Wees gewaarschuwd.

  1. Je leven na een hartverscheurende periode kan mooier zijn.

  Absoluut waar dat wanneer je er middenin zit je deze zijn niet zult herkennen. Hou voor ogen dat wanneer je door een pijnlijke periode in je leven gaat je afscheid neemt van iets wat je niet meer past en er iets anders voor in de plaats komt wat je alle pijn langzaam laat verdwijnen. Blijf vertrouwen houden in jezelf.

   

  9.Je gaat niet worden wie je nu bent, an dat is helemaal okay!

Er komen zoveel zaken voorbij de komende jaren die jou een andere levensvisie                                   geven, inzicht geven waardoor je langzaam wordt wie je werkelijk bent. Blijf onderzoeken, blijf je verbazen, blijf genieten en blijf vooral meebewegen op het pad wat er voor je verschijnt. Laat de controle zoveel mogelijk los en ga mee in de flow die leven heet.

Wij maken gebruik van cookies

Maar enkel van functionele cookies om de site beter te laten presteren. Benieuwd hoe wij omgaan met jouw privacy? Lees hier ons privacy statement