Grote veranderingen op je pad?

Terug naar overzicht

 Ik deel ervaringen die je mogelijk kunt hebben vlak voordat er een grote verandering plaatsvindt.

 

Je gaat veel ontkennen

Wanneer je het even allemaal niet meer weet… Zeg maar als je echt helemaal stuk gaat gebruiken we ontkenning als bescherming tegen paniekaanvallen die ontstaan omdat we niet weten hoe het verder gaat en het lastig vinden om vertrouwen te hebben in een goede afloop. In de ergste vorm komt daarna boosheid, verdriet, droefheid en teleurstelling. Dit zijn vaak gevoelens die je opbouwt in de periode dat je vol vertrouwen bent en die naar buiten komen omdat het veilig genoeg is doordat er toch verandering aankomt. Je leven past zich als het ware aan de omstandigheden aan.

Je begint met terugkijken op een periode

Het begint met flashbacks met herinneringen over leuke of minder leuke belevenissen met vrienden, werk of partner. Grote verandering roepen vaak reflectie op, het een “plaats” geven. Het gebeurt vaak op momenten dat jij je inwendig realiseert dat er een volgende pagina wordt omgeslagen in je leven. Je zelfbewustzijn steekt opeens de kop op. Je begint te herkennen waarom het stopt waar je op dat moment bent. Je gaat automatisch nadenken over de keuzes die je gemaakt hebt in de achterliggende periode en hoe en of die bepalend zijn geweest voor je huidige situatie. Of je nu trots bent op het behaalde resultaat of je spijt hebt… Deze reflectieve periode bepaald hoe je vorm gaat geven aan je verhaal op de nieuwe bladzijde.

 

Je krijgt langzaam helderheid in wat je wilt.

Wanneer je uit je ontkenning stapt maak je bijna ongemerkt ook de stap naar acceptatie en afstemming. soms kan dat 3 weken duren, soms 3 jaar…. Wanneer je erkend en herkent wat niet wilt blijft er vanzelf over wat je wel wil. Misschien dat je er gedurende dit proces achterkomt dat dit nu niet echt een inspirerende tijd voor je is. Mogelijk reageer je nog vanuit je boosheid of verdriet. Je beseft in ieder geval dat jij jezelf de afgelopen tijd verwaarloosd hebt en onvoldoende je hart gevolgd hebt.

Je laat alles los wat je niet langer mee wil zeulen

Misschien ruim jij je kledingkast op. Je neemt afscheid van kennissen en vrienden die je niet langer om je heen wilt hebben. Mogelijk verhuis je om helemaal opnieuw te beginnen. Je maakt nieuwe contacten en gaat weer sporten. Diep van binnen weet je dat je op weg bent naar een nieuw perspectief en dat je dit niet kunt doen zonder de bagage die je hier uiteindelijk gebracht heeft.

Je pakt oude en lang lopende zaken bij de kop

Als je het ene deel van je leven heelt, lijkt het alle andere delen van je mee te nemen als een soort domino effect. Misschien kom je uit je situatie door de levensvatbaarheid van een lang lopende relatie te onderzoeken. Of kijk je naar je werk. Krijg je daar nog energie van? Tijdens dit proces is het goed mogelijk dat je andere langlopende zaken oplost voordat je verder gaat. Wanneer je een deel van je leven evolueert komen de delen die je niet heelt sterk in opstand. Blijf rustig en hou overzicht door één ding tegelijk op te pakken en te helen.

De cirkel begint zich te sluiten

Na al deze openbaringen krijg je het gevoel dat het plaatje langzaam compleet wordt en de cirkel zich sluit. Misschien heb je onderdelen van jezelf die er altijd leren accepteren. Waardoor je mogelijk helder krijgt wat je nu werkelijk wilt met je leven. Tegen jezelf dingen zeggen zoals, ik heb hier eigenlijk altijd al willen wonen. Of je merkt dat je geen moeite hoeft te doen om leuk werk te vinden omdat het gewoon op je pad komt. Het maakt niet uit wat er verandert of aan je openbaart , je voelt het eindpunt naderen van de weg die je ingeslagen bent. En dat is toch wel een comfortabel gevoel.

Je vindt jezelf opnieuw uit

 

 

Een natuurlijk gevolg van het herkennen wat je wilt is het besef erbij krijgen over wie je bent. Vaak ontdek je dat je meer kunt dan je zelf voor mogelijk hebt gehouden. Je weet wat je wilt, je weet wat je kunt en je weet wat je wil ervaren. Het is in veel gevallen een bitterzoet proces omdat je er mogelijk achterkomt dat je niet de persoon bent wie je dacht dat je altijd was.

Je begint innerlijke diepe vrede te voelen

Nadat je alle emoties opgeruimd hebt die je in de weg zaten en je volledig uit je ontkenning bent gestapt en daarboven op jezelf volledig erkent, ervaar je een vredig gevoel. Een soort dopamine achtig verslavend gevoel waar je wel in tijdje in wil blijven zitten. Gewoon zijn… geen angst hebben dat je het niet gaat redden, maar vertrouwen dat het goed komt ook al weet je niet exact hoe.

Je begint vergezichten over jezelf te zien

Het grappige aan uitzoeken wat je wilt en kunt is dat het jou bijna automatisch brengt naar een soort visie over jezelf voor de lange termijn. Dit zijn de dingen waaraan ik wil en ga werken, je gaat plannen maken en je beseft dat je in staat bent om zaken concreter te beschrijven… een nieuwe bladzijde.

Je laat los met dankbaarheid en stapt met gratie in je volgende hoofdstuk

Een periode van transitie doormaken kan behoorlijk heftig zijn. Wanneer je er echt klaar voor bent, kun jij oud zeer loslaten en tegelijk dankbaar zijn en zonder je omgeving ermee lastig te vallen gracieus de volgende stappen nemen. Wat dit werkelijk betekent is dat je dankbaar bent voor wat je ervaren hebt en jij je beseft dat je zonder deze ervaring nog steeds in de ontkenning en boosheid zou zitten. Omdat je inmiddels maar al te goed weet hoe het is om niet uitgelijnd te leven neem je de volgende stappen in je leven bewuster en met aandacht voor jezelf en wat je wilt. Omdat je weet hoe het aan de “andere kant” is….

 

Wat blijft is het gevoel….

 

Vrijheid.

 

Met passie & plezier,

Marcel Derksen

 

 

 

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies

Maar enkel van functionele cookies om de site beter te laten presteren. Benieuwd hoe wij omgaan met jouw privacy? Lees hier ons privacy statement